Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mézgedi-cseppkőbarlang.

Egy kis csapat újra elindult Erdély szépségeinek megcsodálására. Utunk célunk most a mézgedi cseppkőbarlang megtekintése volt. Útközben megnéztük a hollódi vasút állomást, amely vasút vonala 1899-töl összekötötte Kötegyánon át Vésztővel.

Megtekintettük a több száz éves kocsányos tölgyet Magyarremete határában, innen tovább haladva jutottunk el a barlanghoz. A barlangászás után egy finon ebédet ettünk a kis vendéglőben ami a barlang közelében van.

Hazafelé finom forrásvízzel töltöttük meg üvegeinket, és a Fekete-körös völgyén át folytattuk az utat a határ felé.

Kép

A kis csapat.

 

Mézgedi - cseppkőbarlang.

(Meziad)

 

A barlang feltárása az 1800-as években élt Czárán Gyula (1847-1906) természetbúvár nevéhez fűződik. Ő volt az aki feltárta és járhatóvá, látogathatóvá tette; útjelzésekkel, lépcsőkkel látta el, és ő készítette róla az első leírást is. Emléktáblája ma is ott áll a barlang előcsarnokában. Róla nevezték el később a barlangot is, mely az ország első kiépített barlangjainak egyike volt.

A bejárati kapuzata 16 méter széles és 10 méter magas. Előcsarnoka közel 200 méter hosszú, mely után következik az óriás méretű barlang, mely mintegy 200 ölnyi hosszúságban, egyenes irányban nyúlik befelé. A barlangból ágaznak szét a folyosók, és ritka szépségű cseppkő alakzatok láthatók itt.

A legnagyobb különlegessége azonban hogy három emelete van, melyek egymás fölött keresztben húzódnak, s e barlangból ered a Meziád-patak is.

A barlang hossza a későbbi feltárásoknak köszönhetően mára már 4774 méter. Ebből csak 1000m látogatható a túristák számára.

A XX. század elején végzett ásatások során a barlangban az úgynevezett csontterem-ben sok őskorból származó csontleletet találtak.

 

 

Forrás : Wikipédia

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.